Aplikácia, ktorá pomáha k zdravému životu: Zistite, ako funguje RingConn

Aplikácia, ktorá pomáha k zdravému životu: Zistite, ako funguje RingConn

Hodnoty, ktoré inteligentný prsteň RingConn nameria, môžete sledovať v rovnomennej aplikácii vo svojom mobile. Stiahnutie, registrácia a spárovanie s prsteňom vám zaberie zhruba dve minúty.

Na Android aj iOS

Aplikácia RingConn je dostupná zadarmo na oboch operačných systémoch - na Androide, aj na iOS. Nie je výkonnostne náročná, a preto nezáleží na tom, či máte lacnejší alebo drahší mobil. Aktuálne je dostupný anglický aj český jazyk, slovenský sa pripravuje.

Ako na inštaláciu?

  • Stiahnite si aplikáciu na Android alebo iOS.
  • Po otvorení aplikácie spárujte prsteň cez váš profil.
  • Nezabudnite mať zapnutý bluetooth a platnú e-mailovú adresu.
  • Nabitý prsteň umiestnite maximálne meter od mobilu.
  • Po spárovaní bude aplikácia zbierať dáta z prsteňa sama.

Samotný zber dát môže prebiehať podľa vášho výberu dvojako - v 5 alebo 30 minútovom intervale. To znamená, že prsteň bude vaše životné funkcie merať každých 5 alebo každých 30 minút. Najmä podľa toho sa bude odvíjať jeho batéria:

  • Ak zvolíte meranie každých 5 minút, batéria prsteňa vydrží cca 5 dní.
  • Ak zvolíte meranie každých 30 minút, batéria prsteňa vydrží cca 7 dní.

Porovnávací diagram

Centrom aplikácie je takzvaný Wellness Balance. Ide o kosoštvorec, ktorého hrany určujú kvalitu jednotlivých funkcií za daný deň a porovnávajú ich so 7-dňovým priemerom. Môžete tak ihneď vidieť, či ste mali dostatočný spánok, pohyb alebo ste boli celý deň v pokoji.

Diagram tieto situácie ihneď vyhodnocuje aj slovne. Ak nájde väčšiu odchýlku, upozorní vás a navrhne riešenie, ktoré môže pomôcť - napríklad pri nedostatočnom spánku navrhne skoršie zaspávanie alebo aktívnejší deň, aby ste boli viac unavení večer a počas noci.

Diagram naraz porovnáva tieto štyri kategórie, ktoré si bližšie predstavíme:

  • monitoring spánku a jeho kvalita,
  • denná aktivita a spálené kalórie,
  • meranie hladiny stresu,
  • životné funkcie.

Monitoring spánku

Človek prespí približne jednu tretinu svojho života. A podľa toho, ako sa vyspí, sa bude cítiť zvyšné dve tretiny. Monitorovanie spánku prebieha v minútových intervaloch a presne viete, ako dlho ste mali ľahký spánok, hlboký spánok, REM fázu a štádium prebudenia. Nejde však o jediné ukazovatele, ktoré sú dôležité.

Samotnú kvalitu spánku určuje aj doba, počas ktorej ste spali. Prsteň dokáže detekovať, kedy v posteli len ležíte a kedy ste naopak už spali. A to nielen v prípade dlhého nočného spánku, ale aj krátkeho poobedného zdriemnutia. Počas spánku vám RingConn meria tep, a viete zistiť, či nemáte občasné zástavy srdca. Zároveň sleduje aj vašu teplotu či frekvenciu dýchania.

Ideálnu dĺžku spánku si môžete primárne určiť vy - ideálne ho nastavte medzi 7 až 9 hodinami. Aplikácia bude sama vyhodnocovať nakoľko sa vám váš cieľ darí plniť. Na záver máte možnosť spánok sami ohodnotiť podľa vášho subjektívneho pocitu na stupnici od 1 po 10. Aj tieto postrehy môžu ovplyvniť celkové hodnotenie.

Denná aktivita

Aktivita sa skladá z dvoch dôležitých ukazovateľov - pohybu a kalórií. Pohyb tvoria kroky a fyzické aktivity, ktoré počas dňa vykonávate.

Kalórie sa delia na metabolické a aktívne. Metabolické sú tie, ktoré vaše telo potrebuje na svoje vlastné fungovanie v závislosti od vášho veku, výšky a váhy. Aktívne vychádzajú z dĺžky a náročnosti pohybových aktivít.

Prsteň zaznamenáva počet krokov. Viete si tak pozrieť, počas ktorých častí dňa ste najaktívnejší a kedy by sa vám, naopak, trochu pohybu zišlo. Nechýba ani štatistika sedenia a státia - dozviete sa, koľko minút z dňa sedíte a koľko naopak stojíte.

K pohybu patrí aj cvičenie. Jednotlivé režimy náročnejších aktivít zapnete cez ikonu bežiaceho panáčika v pravom spodnom rohu a vyberiete aktivitu a jej parametre. Zaznamenané dáta aplikácia nielen spracuje, ale aj porovná s predchádzajúcimi. Využijete to napríklad pri častom behaní, kedy si viete porovnať svoje časy a zlepšovať sa každým dňom.

Meranie stresu

Stres sa meria kombináciou viacerých premenných a ukazuje, v akom pokoji sa vaše telo nachádza. Okrem spomínaných intervalov aplikácia vyhodnocuje samostatne aj časti dňa - pred zobudením, doobeda, poobede a pred spaním a odporučí, kedy by ste mali byť pokojnejší a menej sa vystavovať stresu.

Dobrou pomôckou je meranie stresu pred a počas spánku. Stres je ohodnotený známkou od 1 do 100, pričom ideálne je držať ho na hladine 40 - 50.

Na to, aby ste mali ideálne zaspávanie, by nemal súčet známok pred spaním a počas spánku prekročiť číslovku 100. Ak teda počas spánku mávate ideálnu hladinu stresu na úrovni cca 35, večerná hodnota by nemala presiahnuť 65. Ak sa tak stane, aplikácia vás na to upozorní a ponúkne riešenia.

Životné funkcie

V poslednej sekcii diagramu sleduje prsteň trojicu životných funkcií:

  • srdcový tep: meria každú minútu, no podľa 5 alebo 30 minútového intervalu priemeruje tieto dáta a vytvára rozpätie,
  • okysličenie krvi: ideálne je nad úrovňou 95 %, najnižšie namerané hodnoty budú pravdepodobne v posledných hodinách spánku,
  • variabilita srdcovej frekvencie: sledovaním kardiovaskulárnych funkcií zistíte, či je rytmus vášho srdca rovnomerný, prípadne či počas určitej časti dňa nemáte veľké rozpätia medzi údermi srdca.

Samozrejme, počas náročnejších aktivít bude váš tep výrazne zvýšený oproti bežnej aktivite. Cvičiť môžete kedykoľvek a aby ste si tieto časy nemuseli pamätať, graf presne zaznamená a ukáže úseky, počas ktorých ste cvičili. Takto si môžete porovnať aj životné funkcie napríklad počas pravidelného behania.

Trendy a vylepšenia na mieru

Čím viac dát aplikácia má, tým lepšie ich vie vyhodnotiť. Na to slúži kategória Trendy, kde nazbierané dáta vidíte v prehľadných grafoch - týždenných, mesačných aj ročných. Štatistiky si môžete porovnať samostatne v rámci štyroch vyššie spomínaných kategórií diagramu alebo spoločne v reporte.

Ideálne je sledovať týždenné reporty, ktoré vám aplikácia spracuje automaticky vždy po 7 dňoch. Nájdete v nich spriemerované dáta a vyhodnotenie v číselnom aj písomnom znení. Aplikácia vám tak dá odporúčania, čo by ste mali detailnejšie sledovať, čo môžete zlepšiť a ako na to.

Zdieľanie dát svojim blízkym

Výhodou aplikácie taktiež je, že dáta nemusíte vidieť len vy. V trendoch nájdete aj možnosť Zdieľania a vybrané štatistiky z vášho prsteňa si tak môžu pozerať aj ľudia, ktorým to umožníte. Platí to samozrejme aj naopak - a vy viete sledovať napríklad aktivitu alebo životné funkcie vašich detí či iných členov rodiny. Zdieľaním dát s priateľmi sa môžete tiež motivovať k lepším fyzickým výkonom či lepšiemu spánku.

Tip: Máte v rodine staršieho blízkeho, ktorý si vyžaduje pravidelnú starostlivosť? Vďaka prsteňu RingConn Smart Ring môžete mať vďaka zdieľaniu dát aj na diaľku lepší prehľad o jeho zdravotnom stave.

Upozorní, keď sa prsteň vybíja

Dáta o samotnom prsteni nájdete vo svojom profile, kde zbierate aj odznaky na splnenie vašich cieľov. Dominantnými číslami sú percentá batérie aj zvyšné dni a hodiny do vybitia. Aplikácia vám včas oznámi, kedy sa prsteň vybíja a ostávajú mu posledné hodiny výdrže, aby ste ho stihli nabiť ideálne ešte pred spánkom. Ak by vás tieto upozornenia rušili, môžete ich vypnúť.

V profile okrem toho nájdete aj digitálnu príručku, takže všetky dôležité informácie máte vždy pri sebe. Štatistiky viete cez nastavenia prepojiť aj do databáz Apple Health a Google Fit, prípadne ich exportovať na vami zvolenú emailovú adresu. Môžete ich tak zdieľať aj s vašim lekárom. Všetky časté otázky nielen o prsteni a jeho používaní nájdete v známej časti FAQ.

Do aplikácie zároveň programátori pridávajú stále ďalšie možnosti, preto sa oplatí sledovať novinky, aby ste svoj RingConn využívali naozaj naplno.

Späť na blog